Home Tutorial Freebies Jatt & Kucing Others Blogwalking

23 September, 2011

TUTORIAL:: tag nama bloger di ruangan komen

Sebelum izzat mula izzat ingin mengucapkan terima kasih kepada Wamozuwaha atas tutorial yang amat membantu ini. Jadi hari ini izzat nak share tutorial yang izzat baru belajar iaitu 'Tag nama Blogger di ruangan komen'. Refer gambar dekat bawah kalau nak tahu apa yang izzat maksudkan dengan 'Tag nama Blogger di ruangan komen'.
Tertarik untuk buat??? Ikut step dekat bawah

GETTING THE BLOG ID
Ada lagi ke yang tak tahu cara nak amik Blog ID ni??? Kalau masih tak tahu sini izzat tunjukkan. Caranya tekan sama-ada Posting,Comments,Setting,Design,Monotize, ataupun Stats. Lepas itu tengok di bahagian link. Ada tertulis 'blogID=[NOMBOR blogID]'. Copy nombor tersebut lepas tu save dahulu di notepad atau pun yang sewaktu dengannya. Kalau nak tulis atas kertas kotor/kosong pun boleh.


EDIT THE HTML CODE
1. Pergi design > Edit HTML 
2. Ctrl+F search code <data:commentPostedByMsg/>
Kalau code tu tiada cuba tick pada Expand Widget Templates
3. Lepas dah jumpa copy paste code bawah ni di bawah code <data:commentPostedByMsg/> tadi.
<span><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=BLOG ID KORANG&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=450,height=450&quot;); return false;'><img alt='Reply To This Comment' src='http://3.bp.blogspot.com/_3TLQUQnfZ8A/TBsk-ANVrPI/AAAAAAAAAHs/0NIewfyVreQ/s1600/replygray+2.png'/></a></span>
MERAH : Letak blogID yang disave di notepad atau yang ditulis di atas kertas tadi
UNGU : Link gambar. Boleh tukar kepada gambar favourite asalkan bersaiz kecil.
4. Save.

Korang try bukak satu post korang yang telah dipublish, tengok dekat ruangan komen dibawah tu akan ada button reply. Refer gambar dekat bawah kalau tak faham apa yang izzat maksudkan.
Tanya kalau tak faham. "Malu bertanya, blog jadi mangsa"XD

LinkWithin